Mestre Henrique Simões

Luis Henrique Simões Ferreira – Mestre Henrique Simões se je rodil 18.10.1970 v Salvadorju, glavnem mestu Bahie v Braziliji. Capoeiro se je začel učiti pri desetih letih: 16.11.1980 se je vpisal na akademijo, kjer je poučeval Mestre Ezquiel "Carneiro", učenec Mestre Bimbe. Na tej akademiji se je eno leto učil capoeiro Regional. V začetku leta 1982 se začel učiti capoeiro Angola, saj se je pridružil skupini Capoeira Angola Palmares, kjer ga je poučeval Mestre Nô. V tej skupini je napredoval do naziva Mestre prve stopnje.

V marcu 1999 se je po povabilu pridružil skupini Nação Capoeira, ki je v tistem času šele nastajala in se oblikovala. Februarja 2001 je po oceni in soglasju ostalih Mestrejev postal Mestre tretje (oz. zadnje) stopnje. Avgusta 2003 je bil izvoljen za predsednika skupine Nação Capoeira.

Med letoma 2003 in 2004 je skoraj leto dni preživel v Združenih državah Amerike, kjer je vodil treninge in delavnice capoeire, organiziral pa je tudi javne dogodke ter sodeloval na predstavitvah capoeire v šolah, na glasbenih dogodkih, v javnih parkih in trgih ter tako javnost seznanjal s capoeiro. Bil je tudi član državne folklorne skupine, ki je bila ustanovljena z namenom povečanja prepoznavnosti in širitvi turizma, folklore in kulture po Braziliji ter drugod po svetu.

Mestre Henrique še vedno poučuje v različnih mestih doma in po svetu. V Braziliji je glavnina njegovega dela osredotočena na mesti Salvador (Bahia) in Fortaleza (Ceará), njegovi učenci pa poučujejo capoeiro predvsem v Evropi. 

Mestre Henrique je leta 2015 ustanovil svoje društvo capoeire, ki ga je poimenoval Terra Brasil.
 

Professora Urška Stolnik

Za redne treninge capoeire v Sloveniji je odgovorna Urška Stolnik, ki svoje delo opravlja pod mentorstvom Mestre Henriqueja Simões. Urška je soustanoviteljica in predsednica Športno in kulturnega društva Capoeira Angola Palmares Slovenija od začetka njegovega delovanja (2005), v okviru katerega je od 2005 do 2008 vodila redne treninge capoeire v Mariboru. Po njenem vstopu v skupino Nação Capoeira leta 2008 se je društvo preimenovalo v Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija. V šolskem letu 2015/16 vodi redne treninge za otroke in odrasle v Ljubljani in enodnevne ali dvodnevne seminarje capoeire v Sloveniji. V capoeiri je formirana učenka (Aluna Formada), kar pomeni, da lahko samostojno opravlja delo v capoeiri.

S capoeiro se je prvič srečala decembra 2003 v Salvadorju (Bahia, Brazilija). To deželo je do sedaj obiskala sedemkrat in od prvega obiska tam preživela skoraj dve leti. Večino časa je preživela v Salvadorju, glavnem mestu Bahie, kjer je opravljala terensko raziskavo za doktorski študij ter trenirala capoeiro v skupinah Nação Capoeira in Capoeira Angola Palmares. Zanjo najpomembnejši učitelji so Mestre Henrique, Mestre Alabama in Contramestre Paulino 70°, močan vtis pa sta na njo pustila tudi Mestre ZéDoro in Mestre Lazaro.

Urška je leta 2007 v Salvadorju pet mesecev prostovoljno delala v psihiatrični bolnišnici Juliano Moreira, kjer je dvakrat tedensko poučevala capoeiro.

Po izobrazbi je diplomirana komunikologinja in doktorica znanosti s področja antropologije. Capoeira je bila tema njene doktorske disertacije. 

Poklicno se ukvarja s komuniciranjem, tržnimi raziskavami ter razvojem in izvedbo izobraževalnih seminarjev in tim building programov. Tekoče govori portugalski in angleški jezik. Prosti čas najraje preživlja z najbljižjimi, mir zase pa najde v vadbi joge.
 

Graduado Vojko Stolnik

Vojko se je s capoeiro začel ukvarjati leta 2005. Takrat se je priključil Športnemu in kulturnemu društvu Capoeira Angola Palmares, ki je organiziralo redne treninge v Mariboru. Društvo se je leta 2008 preimenovalo v Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija, v katerem ima Vojko funkcijo člana izvršnega odbora.  

Vojko je v okviru društva pričel s samostojnim vodenjem rednih treningov capoeire leta 2009 v Celju. V šolskem letu 2015/16 vodi redne treninge za otroke in odrasle v Celju in Mariboru ter redne treninge za otroke v Ljubljani in Domžalah. 

Z borilnimi veščinami se ukvarja že od desetega leta starosti. Trinajst let je treniral Shotokan karate in postal mojster stopnje 1. DAN. Leta 1998 se včlani v Društvo bojevniških veščin Bujinkan Ninpo Dojo Slovenija, kjer se je naslednjih sedem let izpopolnjeval v tradicionalni japonski bojevniški veščini Ninjutsu. V tem času se je izobraževal tudi pri svetovno znanih mojstrih te veščine na številnih seminarjih doma in v tujini. Poleg aktivnega treniranja capoeire se Vojko se dodatno izobražuje pri učiteljih drugih veščin in svoje izkušnje deli na seminarjih samoobrambe, ki jih organizira Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija. Redno obiskuje seminarje capoeire v Evropi, leta 2013 pa je odpotoval tudi v Brazilijo, kjer je treniral pri priznanih brazilskih mojstrih te veščine.

Po izobrazbi je univ. dipl. inž. gozdarstva. V prostem času se ukvarja z ornitologijo, pohodništvom in potapljanjem. Kot potapljač je nekaj časa deloval tudi v okviru podvodne reševalne službe v Gornji Radgoni. Zelo pomembno vlogo v njegovem življenju zadnjih deset let predstavlja vadba joge, s pomočjo katere najde smisel, mir in moč za nove izzive.
 

Mateja Vertelj

Mateja Vertelj je prvič spoznala capoeiro leta 2006, dve leti kasneje, ob nastanku Športnega in kulturnega društva Capoeira Slovenija, se z njo začela ukvarjati bolj resno in intenzivno. Po izobrazbi je profesorica športne vzgoje, z izbrano smerjo športno treniranje, kondicijski trener.  

Matejo šport spremlja že celo življenje. Kot bivša atletinja se je v času študija prvič spoznala s trenerskim delom v omenjenem športu. Med letom veliko časa preživi na snegu, kot učiteljica alpskega in nordijskega smučanja. Poleg tega jo že od majhnega privlačijo gore in svoje veselje do druženja, narave, vzgajanja, izobraževanja združuje kot vodnica PZS v vodenju tako mlajših, kot starejših udeležencev na njenih gorniških in kolesarskih turah ter taborih.

Capoeiro vidi kot celosten šport, ki združuje vrsto različnih elementov v celoto, kar je glavni razlog, da je v zadnjih letih ta postal stalnica v njenem življenju. Redno se udeležuje seminarjev capoeire v Sloveniji in tujini. Navdušenje nad capoeire jo je leta 2013 vodilo tudi v Brazilijo, kjer je svoje znanje izpopolnjevala pri različnih priznanih mojstrih te veščine.