capoeira > glasba
 
 
 Pomen glasbe
Glasba je ključen del capoeire: narekuje ritem, hitrost in način igre v rodi, daje energijo ter prenaša ustno izročilo. Tvori se z igranjem inštrumentov, ploskanjem in petjem. Nekdo pojo solo, ostali odgovarjajo v zboru. Več..


 Berimbau
Berimbau je najpomembnejši inštrument pri capoeiri. Je simbol meštreja oz. mojstra capoeire. Določa začetek in konec, način in hitrost igre.  Več..


 Pandeiro
Pandeiro (oz. tamburin s kraguljčki) je vrsta ročnega bobna, ki izhaja iz vzhodne Afrike. Najpogosteje se uporablja pri capoeiri, sambi, reggaeju in drugih zvrsteh brazilske glasbe.  Več..


  Atabaque
Atabaque je visok ročni boben. Več..


 Agogo
Agogo je afriški glasbeni inštrument. Ime agogo pomeni “zvonec”. Sestavljen je iz dveh votlih železnih stožcev, ki sta med seboj povezana. Več..
 

  Reco-reco
Reco-reco je del bambusa, z vrezninami ob strani. Izhajal naj bi od staroselcev iz Brazilije. Igra se ga tako, da se palico drgne nazaj in naprej čez vreznine.  Več..
 
 


 

 
 
Izdelava spletnih strani e.orbit

Pri capoeiri je glasba ključnega pomena, saj določa ritem in način igre. Glavni inštrumenti, ki se uporabljajo so berimbau, pandeiro, atabaque; redkeje se uporabljata tudi agogo in reco-reco. Glasbo ustvarjamo tudi s petjem, eden poje solo, drugi odgovarjajo v zboru.

Keywords: ključne besede:

capoeira, berimbau, pandeiro

ŠKD Capoeira Slovenija organizira začetne in nadaljevalne tečaje capoeire za otroke in odrasle po celi Sloveniji.

capoeira, Slovenija, Ljubljana, trening, tečaj, Maribor, Kranj, Celje, Domžale, brazilija, kapoera, kapujera, capoiera