Professora Urška Stolnik


Za redne treninge capoeire v Sloveniji je odgovorna Urška Stolnik, ki svoje delo opravlja pod mentorstvom Mestre Henriqueja Simões. Urška je soustanoviteljica in predsednica Športno in kulturnega društva Capoeira Angola Palmares Slovenija od začetka njegovega delovanja (2005), v okviru katerega je od 2005 do 2008 vodila redne treninge capoeire v Mariboru. Po njenem vstopu v skupino Nação Capoeira leta 2008 se je društvo preimenovalo v Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija. V šolskem letu 2015/16 vodi redne treninge za otroke in odrasle v Ljubljani in enodnevne ali dvodnevne seminarje capoeire v Sloveniji. V capoeiri je formirana učenka (Aluna Formada), kar pomeni, da lahko samostojno opravlja delo v capoeiri.

S capoeiro se je prvič srečala decembra 2003 v Salvadorju (Bahia, Brazilija). To deželo je do sedaj obiskala sedemkrat in od prvega obiska tam preživela skoraj dve leti. Večino časa je preživela v Salvadorju, glavnem mestu Bahie, kjer je opravljala terensko raziskavo za doktorski študij ter trenirala capoeiro v skupinah Nação Capoeira in Capoeira Angola Palmares. Zanjo najpomembnejši učitelji so Mestre Henrique, Mestre Alabama in Contramestre Paulino 70°, močan vtis pa sta na njo pustila tudi Mestre ZéDoro in Mestre Lazaro.

Urška je leta 2007 v Salvadorju pet mesecev prostovoljno delala v psihiatrični bolnišnici Juliano Moreira, kjer je dvakrat tedensko poučevala capoeiro.

Po izobrazbi je diplomirana komunikologinja in doktorica znanosti s področja antropologije. Capoeira je bila tema njene doktorske disertacije. 

Poklicno se ukvarja s komuniciranjem, tržnimi raziskavami ter razvojem in izvedbo izobraževalnih seminarjev in tim building programov. Tekoče govori portugalski in angleški jezik. Prosti čas najraje preživlja z najbljižjimi, mir zase pa najde v vadbi joge.